Illegaal vuurwerk
De handel en opslag van illegaal vuurwerk levert levensgevaarlijks situaties op. Vaak ligt het opgeslagen in woningen, schuren, loodsen of voertuigen waarbij omwonenden het risico lopen op ontploffingsgevaar. De kracht van de explosie kan zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden. Het bezitten van illegaal vuurwerk is strafbaar en kan ernstige gevolgen hebben, zoals een strafblad.
Meld Misdaad Anoniem ontvangt elk jaar honderden meldingen over de handel, transport en opslag van illegaal vuurwerk. Dankzij deze tips worden jaarlijks tienduizenden kilo's illegaal vuurwerk opgespoord. Heb jij informatie over de handel, transport en opslag van illegaal vuurwerk? Houd je buurt veilig en meld vermoedens anoniem.Zie je verdachte signalen? Meld ons wat je weet:
- Verkoop- of opslaglocaties van illegaal vuurwerk.
- Gegevens van handelaren, zoals:
naam, adres, telefoonnummer, kenteken of verkooptijden. - In- en uitsjouwen van dozen met gevaarsymbolen
of juist zonder herleidbare etiketten.
Vuurwerkoverlast kan niet bij M. worden gemeld.
- Neem hiervoor contact op met de politie of gemeente.
Wie jij bent blijft onbekend.
We staan volledig los van de politie. We zien geen telefoonnummer of IP-adres. We nemen je gesprek niet op en slaan geen gegevens op. Dankzij anonieme melders worden dagelijks zaken opgelost.
Bron: Meld Misdaad Anoniem
Telefoonnummer M. misbruikt voor telefonische spoofing
Meld Misdaad Anoniem heeft signalen ontvangen dat haar telefoonnummer 0800-7000 misbruikt wordt door kwaadwillenden, zogenaamde spoofing. Bij deze telefonische fraude lijkt het alsof er gebeld wordt vanuit Meld Misdaad Anoniem, terwijl dat niet het geval is. Meld Misdaad Anoniem neemt nooit direct contact op via dit nummer. Mocht er door dit nummer contact worden opgenomen: verbreek de verbinding en bel niet terug. Meld Misdaad Anoniem heeft melding gedaan bij de autoriteiten. De situatie heeft geen invloed op de meldlijn. Melden bij M. kan veilig en anoniem via 0800-7000 of online.Wat is spoofing?Spoofing wordt als middel ingezet bij phishingcampagnes. We spreken van spoofing wanneer iets of iemand probeert een valse identiteit aan te nemen en zich voor te doen als iets of iemand anders. Bij telefoonspoofing krijgt de persoon die wordt gebeld een ander telefoonnummer te zien dan het werkelijke nummer van de beller.Phishing is een aanvalstechniek die door kwaadwillenden wordt gebruikt om gevoelige gegevens te ontfutselen. Dit gebeurt vaak via e-mail, maar kan dus ook via telefoon, sms of WhatsApp plaatsvinden. De kwaadwillende heeft als doel om snel vertrouwen te winnen om vervolgens persoonlijke informatie afhandig te maken om deze te misbruiken. Je kunt hierbij denken aan bankgegevens, transactiebewijzen, boetes of inloggegevens.Spoofing en phishing herkennenWees voorzichtig met het beantwoorden van oproepen van onbekende nummers;Als je de telefoon opneemt en er wordt gevraagd om op een knop te drukken om de oproepen te stoppen, ga hier niet op in. Kwaadwillenden kunnen deze methode gebruiken om potentiële doelwitten te identificeren;Beantwoord geen vragen vanuit een onbekend nummer of onverwachte oproepen;Geef nooit persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, Burgerservicenummers, meisjesnamen van moeders, wachtwoorden of andere identificerende informatie als je enigszins achterdochtig bent.Als je een oproep ontvangt van iemand die zegt een bedrijf of een overheidsinstantie te vertegenwoordigen en je twijfelt over de legitimiteit van beller, hang dan op en bel de organisatie terug. Dit kan via het openbaar bekende telefoonnummer dat te vinden is op officiële kanalen van het bedrijf of de overheidsinstantie. Zo kun je de authenticiteit van het verzoek te verifiëren. Wees voorzichtig als je onmiddellijk onder druk wordt gezet om informatie te verstrekken. Dit is een indicatie van oplichting. Vermoed je fraude met jouw gegevens of bankzaken? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk biedt slachtoffers een helpende hand door advies te geven en naar de juiste instantie te verwijzen. Op de website van de Fraudehelpdesk vind je ook meer informatie over lopende en bekende fraudeacties. Ben je slachtoffer geworden van phishing, fraude of oplichting? Doe dan aangifte bij de politie.Bron: Nationaal Cyber Security Centrum, Fraudehelpdesk
Bron: Omroep Brabant
M.-tip leidt naar drugslab in Breda
Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem heeft de politie op 22 december een drugslab ontdekt aan de Vestkant in Breda. Na onderzoek bleek in de schuur bij een woning een drugslab voor amfetamine te zitten. Verder werden chemicaliën, hardware en een handelshoeveelheid amfetamine aangetroffen.
Bron: ijmuidercourant.nl
Aanhouding Hoofddorp vanwege vuurwerk, drugs en wapens
Een 21-jarige man uit Hoofddorp is op 21 december na een doorzoeking in zijn woning op de Rie Cramerplantsoen in Hoofddorp aangehouden. In de woning werden 71 kilo zwaar vuurwerk, drugs en verboden wapens aangetroffen. Agenten deden onderzoek na een anonieme tip.