Gedwongen prostitutie
Meiden in de greep van een loverboy, gedwongen prostitutie of mensenhandel. Het gebeurt, maar je ziet het niet? Of toch wel? Regelmatig worden jongeren en volwassenen seksueel misbruikt en uitgebuit. De daders kunnen alleen worden opgespoord als jij meldt wat je ziet.
Een meisje dat wordt aangespoord tot ongewenst seksueel gedrag. Loverboys die haar stalken en financieel uitbuiten. Een prostituee die bang is voor haar begeleider en geen klant mag weigeren. In de seksindustrie of in de zorg kun je worden geconfronteerd met zeer onveilige situaties. Pik jij dit soort signalen op dan is melden niet altijd gemakkelijk. Lees daarom waar je op moet letten en meld het als je voor langere tijd meerdere van dit soort signalen ziet.
Signalen bij slachtoffers in de prostitutie
Ken je een prostitutie die:
- erg onder druk staat (angstig)
- paspoort niet in eigen bezit heeft
- klanten niet kan weigeren
- werkt op geisoleerde plekken en in slechte omstandigheden
- haar woonadres niet kent
- gedwongen onveilige seks moet hebben
- werkt voor een te lage prijs
- extreem lange werkdagen moet maken
- zichtbare verwondingen heeft
- verdiend geld moet afstaan aan een derde
- niet wil/kan praten
Signalen bij minderjarige slachtoffers
Ken je een minderjarige die:
- beinvloedbaar is (weinig zelfvertrouwen)
- geindoctrineerd lijkt
- zichzelf afzondert
- vaak wegloopt en op straat hangt
- seksueel overschrijdend gedrag vertoont (sexting)
- fysieke problemen heeft of vaak de spoedeisende hulp bezoekt (verwondingen, SOA, zwanger)
- vaak wordt gebeld
- bang is voor haar vriend
- ineens over veel geld beschikt
- liegt en onduidelijk is over haar vrijetijdsbesteding
Wie jij bent blijft onbekend.
We staan volledig los van de politie. We zien geen telefoonnummer of IP-adres. We nemen je gesprek niet op en slaan geen gegevens op. Dankzij anonieme melders worden dagelijks zaken opgelost.
Bron: Meld Misdaad Anoniem
Telefoonnummer M. misbruikt voor telefonische spoofing
Meld Misdaad Anoniem heeft signalen ontvangen dat haar telefoonnummer 0800-7000 misbruikt wordt door kwaadwillenden, zogenaamde spoofing. Bij deze telefonische fraude lijkt het alsof er gebeld wordt vanuit Meld Misdaad Anoniem, terwijl dat niet het geval is. Meld Misdaad Anoniem neemt nooit direct contact op via dit nummer. Mocht er door dit nummer contact worden opgenomen: verbreek de verbinding en bel niet terug. Meld Misdaad Anoniem heeft melding gedaan bij de autoriteiten. De situatie heeft geen invloed op de meldlijn. Melden bij M. kan veilig en anoniem via 0800-7000 of online.Wat is spoofing?Spoofing wordt als middel ingezet bij phishingcampagnes. We spreken van spoofing wanneer iets of iemand probeert een valse identiteit aan te nemen en zich voor te doen als iets of iemand anders. Bij telefoonspoofing krijgt de persoon die wordt gebeld een ander telefoonnummer te zien dan het werkelijke nummer van de beller.Phishing is een aanvalstechniek die door kwaadwillenden wordt gebruikt om gevoelige gegevens te ontfutselen. Dit gebeurt vaak via e-mail, maar kan dus ook via telefoon, sms of WhatsApp plaatsvinden. De kwaadwillende heeft als doel om snel vertrouwen te winnen om vervolgens persoonlijke informatie afhandig te maken om deze te misbruiken. Je kunt hierbij denken aan bankgegevens, transactiebewijzen, boetes of inloggegevens.Spoofing en phishing herkennenWees voorzichtig met het beantwoorden van oproepen van onbekende nummers;Als je de telefoon opneemt en er wordt gevraagd om op een knop te drukken om de oproepen te stoppen, ga hier niet op in. Kwaadwillenden kunnen deze methode gebruiken om potentiële doelwitten te identificeren;Beantwoord geen vragen vanuit een onbekend nummer of onverwachte oproepen;Geef nooit persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, Burgerservicenummers, meisjesnamen van moeders, wachtwoorden of andere identificerende informatie als je enigszins achterdochtig bent.Als je een oproep ontvangt van iemand die zegt een bedrijf of een overheidsinstantie te vertegenwoordigen en je twijfelt over de legitimiteit van beller, hang dan op en bel de organisatie terug. Dit kan via het openbaar bekende telefoonnummer dat te vinden is op officiële kanalen van het bedrijf of de overheidsinstantie. Zo kun je de authenticiteit van het verzoek te verifiëren. Wees voorzichtig als je onmiddellijk onder druk wordt gezet om informatie te verstrekken. Dit is een indicatie van oplichting. Vermoed je fraude met jouw gegevens of bankzaken? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk biedt slachtoffers een helpende hand door advies te geven en naar de juiste instantie te verwijzen. Op de website van de Fraudehelpdesk vind je ook meer informatie over lopende en bekende fraudeacties. Ben je slachtoffer geworden van phishing, fraude of oplichting? Doe dan aangifte bij de politie.Bron: Nationaal Cyber Security Centrum, Fraudehelpdesk
Bron: Politie Geldrop Nuenen (IG)
Illegaal vuurwerk aangetroffen in woning Geldrop
Naar aanleiding van een anonieme tip heeft de politie op 19 december illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Geldrop. Tegen de verdachte is een proces verbaal opgemaakt. Het illegale vuurwerk is in beslag genomen en door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd.
Bron: Politie.nl
Drie aanhoudingen in IJmuiden vanwege drugshandel
De politie heeft op 18 december drie mannen aangehouden in IJmuiden wegens drugshandel. Het onderzoek vond mede plaats naar aanleiding van een anonieme tip, waarin werd gesproken over de mogelijke handel in verdovende middelen vanuit een bedrijfspand aan de Kaplanstraat. Bij een huiszoeking een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs en contant geld aangetroffen, deze zijn in beslag genomen.